1A. DOL Črnuče 2021/22

Po letu premora zopet v elitni konkurenci 1A. DOL

Odbojkarji si tako kot drugi športniki želijo, da bi sezono 2021/22 izpeljali nemoteno, čeprav epidemije še ni konec. Po lanskem doseženem 2. mestu v 1B. ligi se bo prva črnuška ekipa, po spletu okoliščin, jeseni znova merila v najvišjem rangu slovenske odbojke 1A. ligi.

Strokovno vodstvo bo nadaljevalo delo v nespremenjeni sestavi: glavnemu trenerju Juriju Žavbiju, ki mu bo v novi sezoni zaupana tudi vloga klubskega športnega direktorja, bodo asistirali pomočnik Miha Kikelj in trenerja za kondicijsko pripravo Nik Mahnič ter Jaka Bevc. Za statistiko bo še naprej skrbel Domen Kozinc.

Igralska zasedba bo nekoliko premešana in dodatno pomlajena. Pred njo bo zahtevna naloga in trd boj za obstanek v 1A. ligi, kar je tudi zastavljen cilj ekipe.

Mestna rošada

Po tem, ko sta v končani sezoni kot posojena igralca ACH Volleya za nas igrala Žiga Kumer in Martin Valenčič, bosta v prihajajoči sezoni v podobni vlogi sprejemalec Črtomir Bošnjak (2000), ki se je lani uveljavil pri najtrofejnejši slovenski ekipi, kamor je prestopil iz kranjskega Triglava, in podajalec Primož Mejal (1998), ki je za ACH Volley podpisal letos, lani pa je igral v Hočah. Oba sta nekdanja mladinska državna reprezentanta in imata kljub mladosti že večletne prvoligaške izkušnje, zato bosta pomenila pomembno okrepitev za našo ekipo..

Martin Valenčič, ki se je nesrečno poškodoval v končnici prejšnje sezone, še ni saniral poškodbe in bo žal z igrišč odsoten še najmanj nekaj mesecev. Žiga Kumer pa se letos seli v kranjski Triglav.

Odhodi, prihodi, spremembe

V drugo sredino se seli naš lanskoletni bloker Uroš Erpič, medtem ko na Žana Novljana zopet računamo v drugem delu sezone. Z igranjem na najvišjem nivoju pa sta zaključila naša dolgoletna člana, Črnučana vse od najmlajših selekcij, korektor Luka Mivšek ter libero Maj Slobodnjak, ki se bo dodatno posvetil študiju fizioterapije in katerega strokovno znanje, pridobljeno na študiju, bo zelo dobrodošlo v klubu. Vsem fantom želimo uspešno nadaljevanje športne, poklicne in življenjske poti.

V novi sezoni bo igralno mesto zamenjal dolgoletni kapetan Bine Slovnik (1994), ki bo namesto sprejemalca prevzel mesto »komandanta« obrambe v vlogi libera.

Med Črnučane se vrača član naše zmagovite mladinske generacije 1998, sprejemalec Din Hodžič Šlejkovec, ki je drugi del lanske sezone odigral pri 1A. ligašu, Krki iz Novega mesta.

Jedro doma vzgojenih igralcev

Preostali del ekipe sestavljajo večinoma doma vzgojeni igralci, ki so si v preteklih letih že nabirali izkušnje v 1.DOL in lani v 1B.DOL: blokerja Aleksander Tepič in Aljaž Gornik ter podajalec Gregor Mihelčič. Vsi trije so letnik 1998, s čimer spadajo že v »starejši« del naše mlade ekipe.

Eno leto starejši od njih je sprejemalec Blaž Vilar (1997), dve leti mlajši pa je sprejemalec Matic Rojnik (2000).

Svojo prvo ligaško sezono v prvi črnuški ekipi sta lani zelo uspešno odigrala korektor Jaka Sešek (2001) in libero Jožef Verdinek (2001), zato se od njiju letos pričakuje, da bosta postopoma prevzemala vse pomembnejšo vlogo v ekipi.

Perspektivni mladinci

Vsako leto na vrata prve ekipe potrkajo nekateri izstopajoči mladinci. Letos je trener Žavbi v prvo ekipo povabil tri naše mlade reprezentante. Sprejemalec Jaka Prevorčnik (2003) in korektor Jan Karl Jančič (2003) sta člana mladinske reprezentance, najmlajši v moštvu pa bo Jurij Oman (2005), talentirani bloker, ki je pred dnevi s kadetsko reprezentanco osvojil naslov evropskih prvakov in bil proglašen tudi za najboljšega blokerja finalnega turnirja.

Na očeh strokovnega vodstva ostajajo še trije naši mladi igralci: Enej Rutar (2001), Jaka Hribar (2002) in Žan Zajc (2003), ki tvorijo razširjeni del 1. ekipe in bodo začetek sezone pričeli kot člani naše 2. članske ekipe, ki bo nastopala v 2. DOL (saj bodo tako dobili veliko več igralnega časa v članski konkurenci) hkrati pa se jih bo občasno vključevalo tudi v program treningov naše najmočnejše zasedbe.

Ekipa bo s treningi pričela 9. avgusta. Pred začetkom priprav je trener Jurij Žavbi opredelil cilje sezone:

V prvi vrsti bi se rad zahvalil vodstvu kluba, ki nam je s svojim trudom omogočilo, da bomo v prihodnji sezoni nastopali v 1A. ligi in ta na način prav na vsaki tekmi nabirali prepotrebne izkušnje in napredovali tako kot posamezniki kot tudi kot ekipa. S sestavo ekipe sem zelo zadovoljen, pri čemer bi rad izpostavil dobro sodelovanje z ACH Volleyjem, ki nam je posodil Črta in Primoža. Menim, da imamo v ekipi kar nekaj fantov s potencialom zaigrati tudi na članski reprezentančni ravni, seveda pa bodo do tega nivoja lahko prišli zgolj s stoodstotno zavzetostjo na vsakem treningu in od njih prav to tudi pričakujem. Pričakujem tudi, da bomo skozi sezono napredovali kot ekipa, na tekmah pa se bomo držali recepta, da vsako točko z vseh vidikov odigramo maksimalno osredotočeno, potem pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo. Vsekakor pa v našem klubu želimo tudi v naslednjih sezonah nastopati v najvišjem rangu slovenske odbojke.

Dres št.IgralecLeto rojstvaIgralno mestoVišina
1Jožef Verdinek2001libero180
2Gregor Mihelčič1998podajalec198
5Jaka Prevorčnik2003sprejemalec197
6Blaž Vilar1997sprejemalec196
7 Aljaž Gornik1998bloker195
8Aleksander Tepić1998bloker198
9Matic Rojnik2000sprejemalec199
10Črtomir Bošnjak2000sprejemalec197
11Jaka Sešek2001korektor202
12Jurij Oman2005bloker204
13Matevž Karadža Pevc2005libero181
14Bine Slovnik 1994libero192
15Jan Karl Jančič2003korektor193
16Martin Valenčič1999sprejemalec200
21Din Hodžić Šlejkovec1998sprejemalec195
25Primož Mejal1998podajalec202