Zgodovina

ODBOJKA V ČRNUČAH – ŠPORTNA PANOGA S TRADICIJO

Odbojka na prostem

Začetki odbojke v Črnučah segajo v leto 1953, ko se je le-ta igrala še na prostem v Športnem rekreativnem centru Črnuče (kjer so sedaj igrišča za odbojko na mivki športnega parka Ludus). Potem se je vadba preselila v telovadnico OŠ Maksa Pečarja in društvo je pod imenom SAVA dosegalo vidne uspehe celo v jugoslovanski ligi. Ekipa iz Črnuč je bila tudi nosilni del združene ljubljanske ekipe ENOTNOST, ki jo je takrat vodil legendarni Viktor Krevsel.

Jedro v OŠ Maksa Pečarja

Z dograditvijo tedaj nove telovadnice v Črnučah (ki jo je leta 2018 nadomestila nova večnamenska športna dvorana ob osnovni šoli), se je odbojka v Črnučah še bolj razmahnila. Sledile so generacije prvakov Slovenije, kot so bili pionirji leta 1985, kadeti leta 1987 in mladinci leta 1988. Za kadetsko ekipo Črnuč so leta 1987 igrali: Matjaž Kolar, Marjan Urbanija, Gregor Kordiš, Primož Eiselt, Gregor Kumer, Andrej Jerič, Miha Hribar, Erik Pavlovič in Miha Kaučič. Trener ekipe je bil Matevž Kumer. Mladinska ekipa je takrat zasedla 6. mesto na državnem prvenstvu Jugoslavije v Subotici. Jedro te ekipe se je ohranilo vse do sezone 1995/96, ko so Črnuče osvojile 1. mesto v jesenskem delu takratne slovenske 1.B lige. Tega leta je Gregor Kumer, sedanji predsednik društva, zaigral tudi za člansko reprezentanco Slovenije.

Zastoj po osamosvojitvi in novo organiziranje leta 2006

Finančne in organizacijske težave so klub v devetdesetih letih prejšnjega stoletja pripeljale v obdobje stagnacije, v mlajših selekcijah pa je delo kljub temu potekalo dokaj solidno. Dokaz temu so tudi naslednje uvrstitve teh selekcij: starejši dečki 5. mesto leta 1997, kadeti 5. mesto leta 1999. Kljub odhodu nekaterih ključnih igralcev je ista generacija v mladinski konkurenci leta 2001 zasedla 3. mesto v državi. Leta 2002 se je v Mariboru z bronasto kolajno izkazala tudi ekipa starejših dečkov.

Od leta 2006 klub deluje v okviru formalno registriranega društva ŠD FITT Črnuče. Ta odločitev se je  izkazala za pravilno, saj je klub v teh letih naredil očiten napredek tako z organizacijskega vidika kot pri množičnosti, usposobljenosti trenerjev ter kvalitete vadbe na treningih – seveda pa tudi tekmovalni rezultati v teh letih niso izostali.

Dobro delo z mladimi v našem klubu ni ostalo neopaženo in je bilo zaslužno za to, da smo leta 2011 odprli novo poglavje v razvoju kluba s podpisom sodelovanja z OK ACH Volley Ljubljana na področju skupnega usmerjenega dela z mladimi igralci ter za skupno razvijanje odbojkarske “blagovne znamke” za mlade odbojkarje – Odbojkarske šole ACH Zmajček.

Iz tretje lige v prvo – najštevilčnejši slovenski moški odbojkarski klub

Boljša organizacija in kakovost dela sta prinašali rezultate. Leta 2011 so se naši fantje uvrstili v 2.DOL in nato že leta 2014 postali prvaki te lige (med njimi je bil tudi naš sedanji odlični reprezentant Jan Kozamernik). Pet članov te ekipe je nato prestopilo v ACH Volley.  Leta 2017 so Črnučani  ta uspeh ponovili in se s tem uvrstili v 1. DOL, kjer so v svoji prvi sezoni osvojili odlično 8. mesto v Sloveniji. Decembra 2018 je črnuška ekipa prvikrat nastopala na finalnem turnirju Pokala Slovenije. V sezoni 2023/24 nastopamo v 1B. DOL z dvema članskima ekipama. Nekdanji Črnučani uspešno igrajo drugod po Sloveniji in po svetu.

Če povzamemo, sta tako odbojka kot organiziranost športnega društva preživljali različne razvojne faze. Vrstili so se vzponi in padci, na katerih smo se kalili in zoreli. Tako je danes črnuška odbojka, s podporo sponzorjev,  močno zasidrana v nas, v ljubljanskih osnovnih šolah in v lokalni skupnosti.

Kakovostno delo je pripomoglo, da je – s skupno več kot 200 otroki in mladostniki v vseh starostnih kategorijah od mini odbojke navzgor, od katerih je okoli 150 igralcev registriranih v nacionalni panožni zvezi – OK Črnuče zadnja leta najštevilčnejši moški odbojkarski klub v Sloveniji.

Več o zgodovini: