Gostili smo finale mladinskega državnega prvenstva

Finalni turnir mladinskega DP v odbojki za moške se je v nedeljo 24. 1. 2016 odigral na Gimnaziji Bežigrad. Udeleženci finalnega turnirja so bile ekipe Go Volley, Žirovnica, Gokop Fram in domače Črnuče ACH I. Naši fantje so se na koncu veselili bronaste kolajne, državni prvaki pa so postali odbojkarji ekipe GOKOP Fram.

Odlično vzdušje in dobra organizacija

Domačini smo poskrbeli za izredno lepe nagrade, pester spremljevalni program, navijači vseh štirih ekip pa za enkratno vzdušje na tribunah. Turnir je odprl podžupan Ljubljane, Dejan Crnek.

Na tribunah se je zbralo izredno veliko navijačev. Vse štiri ekipe so imele bučno podporo s tribun, ki so jim ton dajali navijaški bobni. Prvačani so bili podkrepljeni tudi s pihalno sekcijo, ki je še nadgradila bučno navijanje. Program med tekmami in odmori so popestrile mlade in nadarjene plesalke Plesne šole Bolero, sicer vse učenke črnuške OŠ Maksa Pečarja. Pod budnim očesom učiteljice Katje, so svoje plesno znanje in čudovite plesne točke s svojimi koreografijami razkazovale plesalke, Maša, Karin, Kim, Ami in Tjaša.

Pobiranje žog in skrb za varno in suho igrišče je tokrat pripadlo našim najmlajšim zmajčkom. Ti so z velikim zanosom in polni energije svoje delo opravili brez napak. Za nagrado so v premoru med tekmami odigrali tekmo na pravi članski mreži, pomerili pa so se tudi s tremi igralci ACH Volleya, ki so svoje prve odbojkarske korake naredili prav v Črnučah. To so reprezentant Jan Kozamernik, Diko Purić in Stipe Jurić.

S samo organizacijo zaključnega turnirja smo se res potrudili, za kar smo dobili številne pohvale z vseh strani. Nagrade za igralce so zagotovili nekateri sponzorji, Telekom Slovenije in NLB, dodatna vrednost pa so bili vsi naši podporniki in starši naših igralcev, ki so priskočili na pomoč. Vsem vam gre velika zahvala s strani kluba.

GO Volley : Črnuče ACH I 2:1 (30:28, 19:25, 15:10)

Črnuče ACH I: Mavsar, Rutar, Valenčič, Plahutnik, Kodrič, Vilar, Jež, Tepič, Kumer, Gornik, Hodžič Šlejkovec, Mihelčič, Slobodnjak (L), Strgar (L)

Go Volley: Vrtovec, Skrt, Bavcon, Nanut, Kristančič, Godnič, Marc, Kavčič, Križanič, Petrovčič, Leban, Birsa, Mežnar (L), Gregorič (L)

V prvi polfinalni tekmi sta se pomerila domačin turnirja OK Črnuče in ekipa iz Prvačine, Go Volley. Tekma se je začela ob glasni podpori navijaških skupin iz tribun. Boljši začetek tekme je uspel ekipi Go Volleya, ki so povedli z rezultatom 4:1. To je prisililo domačega trenerja, Aljošo Novaka v prvi timeout. Ta pa ni prinesel želenega obrata v igri in glavah domačih igralcev, ki so delali preveč neizsiljenih napak, predvsem sprejem začetnega udarca ni bil na želeni ravni. Gostje so to s pridom izkoriščali in držali razliko do rezultata 13:9, ko je domači trener vzel še drugo minuto premora. Takrat so se Črnučani le prebudili in zaigrali bolje ter nasprotnike ujeli na 15. točki. Takrat je na servis prišel Aljaž Gornik in domačim je uspel preobrat ter vodstvo z rezultatom 17:15. Prednost jim je uspelo držati vse do rezultata 21:16, saj so v tem delu igre z neizsiljenimi napakami odgovorili tudi igralci iz Prvačine. Ko se je že zdelo, da bodo domačini uspeli zadržati lepo prednost vse do konca prvega niza, pri vodstvu 23:18, pa je sledil še en preobrat. Go Volley je uspel z mini serijo in se približal na 22:23. Sledila je napeta in živčna končnica, v kateri so domačini prvi prišli do zaključne točke, ki pa je niso izkoristili. V nadaljevanju so imeli Črnučani še par zaključnih žog, a tudi teh niso izkoristili. Še več, igralcem iz Prvačine so pri rezultatu 28:28 dovolili preiti v prednost. Gostje so prednost znali izkoristiti in s 30. osvojeno točko so si priigrali zmago v prvem nizu.

V začetku 2. niza se je slika obrnila. Bolje so začeli domačini. Go Volley je v drugem nizu predvsem slabo sprejemal, kar je omogočilo boljšo obrambo in napad domačim. Črnučani so držali lepo prednost, vodili z 8:4, 12:11, tudi pri 16. točki so imeli lepo prednost petih točk. V tem delu se je spet izkazal domači korektor Gornik z dobrimi servisi na 19. točki pa je dosegel še as. Sledilo je nekaj boljših akcij gostov, ki so znižali na 16:19, ko je Aljoša Novak vzel minuto odmora za svojo ekipo. Po njej so domači zopet zaigrali bolje in povedli s 23:16, do zaključka niza, pa gostom niso dovolili, da bi se jim približali in niz dobili s 25:19.

Sledil je odločujoči tretji niz, ki pa je še enkrat postregel z drugačno sliko. Žal so le-tega bolje začeli igralci Go Volleya, ki so hitro prišli do prednosti 4:1. To prednost jim je uspelo držati vse do menjave strani (8:4) in s tem jim je uspelo vnesti nemir in nervozo v domače vrste. Ko so razliko ohranili vse do 12. Točke, se je že slutilo, da Črnučani ne bodo zmogli zbrati moči za še en preobrat. Prvačani so na koncu zasluženo slavili z rezultatom 15:10 ter se veselili uvrstitve v finale.

Gokop Fram : Žirovnica 2:0 (25:13, 25:10)

Gokop Fram: Pušnik, Mulec, Čopi, Mejal P., Herman, Šuster, Ekart (L), Mejal M.

Žirovnica: Adžovič, Vidic, Primšar, Noč, Pavlič, Blaznik, Šikanič, Peljhan, Vdir, Jelenc, Peternel, Remec, Toman (L), Sodja (L)

V drugi tekmi polfinala sta se pomerili ekipi s Štajerske in Gorenjske. Igralci Gokop Frama so hitro pokazali, da so v Ljubljano prišli po zmago in tako so tudi začeli tekmo, preudarno in silovito. Hitro so povedli, si priigrali kar nekaj točk prednosti. V nadaljevanju niza, so to razliko uspešno zadrževali oz. jo celo povečevali. Pri rezultatu 20:12 za Gokop Fram je bilo jasno, da vrnitve za Žirovnico v prvem nizu ni več. Žirovničanom je do konca niza uspelo osvojiti le še točko.

Štajerska ekipa ni popustila niti v drugem nizu, Gorenjci pa so bili še vedno v šoku po hitrem porazu iz prvega niza. 4:0 je hitro zasvetilo na semaforju, nedolgo zatem že 8:2. Točke za Framčane so se hitro vrstile, Žirovničani pa niso našli odgovora na igro nasprotnikov v napadu. Predvsem jim je manjkal blok, posledično je šepala tudi njihova obramba, nič kaj bolje pa jim ni stekel tudi sprejem. Po rezultatu 13:4 je Žirovnici le uspelo nekoliko stisniti vrste in narediti mini serijo ter znižati rezultat na 14:7. A kot se je izkazalo v nadaljevanju, je bil to le kratek preblisk in zatišje pred drugim naletom Framčanov. V končnico, ki je prišla hitro, so vstopili z velikansko prednostjo, ki jim je omogočila veliko sproščenosti in agresivnosti v igri. Žirovničanom je do zaključka drugega niza uspelo priigrati še 10. točko, Štajerci pa so se po 25. točki veselili suverene uvrstitve v finale.

Tekma za 3. mesto Črnuče ACH I : Žirovnica 2:0 (26:24, 26:24), gledalcev 250

Črnuče ACH I: Mavsar, Rutar 1, Valenčič 2, Plahutnik 10, Kodrič 2, Vilar, Jež 7, Tepič 2, Kumer, Gornik 1, Hodžič Šlejkovec 7, Mihelčič, Slobodnjak (L), Strgar (L)

Žirovnica: Adžovič, Vidic, Primšar 3, Noč, Pavlič 10, Blaznik 7, Šikanič 5, Peljhan, Vdir 3, Jelenc, Peternel 2, Remec, Toman (L), Sodja (L)

Trener domačinov je tekmo za 3. mesto začel z nekoliko spremenjeno postavo. Na mestu korektorja je Gornika zamenjal Jež, na mestu sprejemalca pa Kumerja Vilar. Pomembnost tekme, ki je odločalo bronastem kompletu medalj, se je poznala na obeh straneh. Nobena ekipa si v začetnem delu ni uspela priigrati občutnejše prednosti. Tako je bilo vse do zaključka niza, ko je domačim uspelo narediti razliko treh točk in jo zadržati vse do 24. točke. Ko se je že zdelo, da so si domačini zagotovili zmago v prvem nizu, je sledil manjši šok, saj so Žirovničani uspeli izenačiti na 24. točki. Napeta končnica je ponudila borbo na obeh straneh, tehtnico pa je v končno zmago s 26:24 prevesil as Gornika.

Tesna zmaga v končnici prvega niza je domačim dala še nekaj dodatnega zagona, saj jim je uspel odličen začetek drugega niza. Pri 6:1 je že kazalo, da so se Žirovničani sprijaznili s četrtim mestom, a to je bil račun brez krčmarja. Žirovničani so se vrnili v igro pri rezultatu 9:9. Domači trener Novak je zato iskal zmagovito postavo. V igro so vstopali Valenčič, Kodrič, Rutar, poskušal pa je tudi z menjavo podajalca sredi niza. Mihelčiča je zamenjal Mavsar, potrebne razlike pa domačim vse do 20. točke ni uspelo narediti. Ravno obratno, Žirovničanom je prvim uspelo narediti prelomno razliko in si priigrati tri zaključne točke. Pred domačimi je bila skoraj nemogoča naloga, priigrati tri zaporedne točke brez napake, a še enkrat so igralci obeh ekip šokirali svoje navijače, tokrat v korist domačinov. Tem je uspelo ne samo osvojiti tri točke in izenačiti na 24, niz zaporednih točk so podaljšali na pet, tudi to tekmo pa uspeli zaključiti z neubranljivim servisom, tokrat blokerja Dina Hodžiča Šlejkovca. Po osvojeni točki so se domači lahko veselili težko priigrane zmage in osvojitve končnega tretjega mesta.

Za 1. mesto GO Volley : Gokop Fram 1:3 (25:21, 18:25, 15:25, 18:25), gledalcev 250

Go Volley: Vrtovec 10, Skrt, Bavcon 1, Nanut 1, Kristančič 1, Godnič 8, Marc 4, Kavčič 13, Križanič 9, Petrovčič, Leban, Birsa, Mežnar (L), Gregorič (L)

Gokop Fram: Pušnik 7, Mulec 11, Čopi 15, Mejal P. 7, Herman 18, Šuster, Ekart (L), Mejal M 9.

Tekma za prvo mesto je upravičila svoje ime, saj je ponudila kvalitetno in napeto tekmo. Začetek tekme je pripadel igralcem Frama, ki so hitro povedli z rezultatom 7:3. Prvačani so se v nadaljevanju zbrali in uspeli izenačiti na 9. točki. Tam pa se niso ustavili ampak so celo povedli s tremi točkami razlike. To je bil znak za trenerja Frama, Čopija, da vzame minuto odmora za svoje igralce. Res mu je uspelo zaustaviti nalet Miklavčevih varovancev in izenačiti rezultat na 14. točki. Nato pa so nov zalet dobili igralci Go Volleya in z delnim rezultatom 3:0 naredili nekaj prepotrebne razlike za mirnejši vstop v končnico niza. Razliko treh točk so uspešno zadržali vse do 24. Točke, ko so svojo zadnjo, 21. Dosegli igralci Frama. Trener Miklavc je vzel minuto odmora, Fram pa je poslal žogo v avt s servisom in Prvačani so se veselili zmage v prvem nizu.

Zdelo se je, da bo kratka klop štajerskih igralcev plačala svoj davek. A očitno se s tem niso strinjali trmasti in bojeviti Framčani. Začetek drugega niza je minil v lepih izmenjavah točk, ki pa nobeni strani ni prinesla občutnejše razlike. Ekipo sta bili izenačeni do 5. točke, potem pa je sledilo nekaj dobrih akcij in minut Gokop Frama, v katerih si je priigral razliko štirih točk. To razliko jim je uspelo obdržati vse do zaključka drugega niza, ki so ga dokaj prepričljivo Štajerci zaključili v svojo korist z rezultatom 25:18.

Ohrabreni z dobro igro v drugem nizu, so Framčani nadaljevali s pritiskom na nasprotnika. Ta jim je tudi v tretjem nizu prinesel hitro prednost. Hitro je bilo 8:1, tudi pri rezultatu 12:3 ni kazalo dobro Prvačanom. Razliko so v srednjem delu niza sicer nekoliko ublažili a razigranim Framčanom se niso uspeli približati. Do konca niza je varovancem Čopija uspevalo domala vse, predvsem jih je krasil dober, napadalen servis in učinkovita igra v bloku. Drugi niz so osvojili z 10. točkami razlike.

Četrti niz je za varovance Sama Miklavca že pomenil biti ali ne biti oz. ostati v igri za zmago in jo iskati v petem skrajšanem nizu, ali pa se sprijazniti z drugim mestom. Gokop Fram je sicer uspešno začel, povedel z 3:0, a se potem v svojem naletu vendarle malce ustavil. Prvačanom je uspelo vzpostaviti ravnotežje, pri rezultatu 11:8 za Fram so bili še zraven, niso pa uspeli ujeti priključka in se enakovredno vključiti v zaključek tekme. Razlika je ostajal nespremenjena, bolj pa se je bližal konec niza, bolj se je večala tudi razlika, točko po točko. Pri rezultatu 18:14 je Štajercem zopet uspela mini serija, ki je Prvačanom dokončno spodrezala krila. Pri rezultatu 24:16 je bil zmagovalec že znan, vprašanje je bile le še, s kakšnim rezultatom se bo zaključil 4. niz. Ta se je končal z 25:18 in velikim slavjem Gokop Frama.

Končni vrstni red

Na koncu velja pohvaliti igralce vseh ekip, za športno obnašanje ter seveda za odlične predstave, ki smo jim bili priča. Seveda bi izpostavili tudi naše fante in jim čestitali za borbeno igro do zadnje točke proti ekipi GoVolley in seveda za zmago proti Žirovnici.

Končni vrstni red:

1. Gokop Fram
2. GO Volley
3. Črnuče ACH I
4. Žirovnica

Naj igralec: Žiga Čopi, Gokop Fram
Naj podajalec: Primož Mejal, Gokop Fram
Naj bloker: Din Hodžič Šlejkovec, Črnuče ACH I
Naj napadalec: Matic Vrtovec, Go Volley
Naj prosti igralec: Urban Toman, Žirovnica

avtor: Samo Belavič in ŠD FITT Črnuče
foto: Miha Hribar in ŠD FITT Črnuče

 

You may also like...