Vsa tekmovanja v dvoranski odbojki odpovedana

Predsedstvo Odbojkarske zveze Slovenije in tekmovalno-registracijska komisija Odbojkarske zveze Slovenije sta na včerajšnji izredni seji zaradi epidemiološke situacije v zvezi z boleznijo COVID-19 (koronavirus) sprejela naslednji sklep, da se vsa tekmovanja v dvoranski odbojki v okviru OZS do nadaljnjega prekinejo.

Od četrtka, 12. marca dalje so odpovedani tudi vsi treningi vseh ekip ŠD FITT Črnuče.

Ker večino naših vadečih predstavljajo otroci, posredujemo še priporočila NIJZ (vir: Samo Belavič Pučnik):

Zadnje raziskave kažejo, da se otroci sicer okužijo podobno kot odrasli, a redkeje kažejo simptome. Kakšni so vaši podatki, kaj pričakujete v prihodnjih tednih?

Bolezen se pri otrocih po do sedaj znanih podatkih pojavi relativno redko in poteka blago. Velika študija s Kitajske je ugotavljala, da sta bila mlajša od 18 let le 2 % obolelih. Od teh jih je manj kot 3 % imelo težjo obliko bolezni.

Kako bolezen prebolevajo otroci do enega leta, ki so pri drugih okužbah dihal običajno med bolj prizadetimi skupinami?

Po znanih podatkih velja, da so za težji potek okužbe z novim koronavirusom bolj ogroženi predvsem starejši in kronični bolniki. Otroci po znanih podatkih ne spadajo med bolj ogrožene skupine.

Kaj priporočate staršem kronično bolnih otrok, ki so v teh dneh posebej zaskrbljeni? Ali otroci, kot so npr. tisti z astmo, trenutno sodijo med ogrožene skupine kljub svoji starosti?

Kronično bolni otroci so ob okužbah nedvomno bolj ogroženi od zdravih otrok.

Kaj bi staršem otrok svetovali glede higiene, ki jo najmlajši težje vzdržujejo? Je uporaba razkužil, kadar nimajo dostopa do mila in vode, zanje npr. varna?

Glede preprečevanja okužb pri najmlajših veljajo enaka navodila, torej potrebno jih je opozarjati na higieno rok, kašlja itd., kar nenehno poudarjamo.

You may also like...