Zlato in srebro na mivki

Kdor je glede na naslov pomislil, da smo kot igralci odbojke na mivki občasno tudi iskalci zlatih peščenih zrn, se moti. Tokrat so nas z zlato in srebrno medaljo na DP v odbojki na mivki v kategoriji U-15 in U-17 razveselili naši igralci Žiga, Aleks in Martin. Medalje seveda niso kar tako našli v pesku, ampak so se za odličja morali pošteno potruditi. Več v nadaljevanju novice…

Martin in Žiga najboljša na DP do 15 let

V odličnem ambientu ter v izvrstni organizaciji družine Možič se je v konec junija v Črešnjevcu pri Dravi odvijalo državno prvenstvo v odbojki na mivki za dekleta in fante do 15 leta starosti. Naslov prvaka pri fantih sta osvojila Martin Valenčič in Žiga Kumer, pri dekletih pa sestri Polona in Špela Marušič.

Pri fantih sta za prva favorita veljala Martin Valenčič in Žiga Kumer, ki pa za razliko od deklet nasprotnikom nista dovolila da jih na poti do polfinala resneje ogrožajo. Kljub temu, da se seveda nasprotniki niso »predajali« že v naprej pa sta vse tekme zanesljivo dobila z 2:0, tudi zadnjo tekmo sobotnega rednega dela, ko sta ugnala Anžeta Marovta in Jako Udriha (Formis) z 2:0 (12:4, 12:7). Kot druga sta si z zmago z 2:0 (12:9, 12:10) nad dvojico Maj Juvan, Jakob Rus (Brezovica) nastop v polfinalu zagotovila »Calcitovca« Teo Podobnik in Krt Kristjan (Kamnik), ki pa sta že v tekmi drugega kroga morala odigrati tri nize za napredovanje, saj sta Anže Borin in Klemen Šetina (ŠD Loka Žužemberk) z zmago v prvem nizu z 12:9 povedla, na koncu pa le priznala premoč nasprotniku.

Dolenjca (Borin/Šetina), ki sta v prvem krogu premagala letošnja državna prvaka do 13 let, Roka Možiča in Jara Vezjaka, z 2:1 sta si nastop v polfinalu v nadaljevanju, z dvema zmagama, zagotovila preko repasaža, slednje pa je, prav tako preko repasaža, uspelo tudi Možiču in Vezjaku, le da sta za ta uspeh potrebovala štiri zmage zapored.

V nedeljo smo na igriščih videli 3 dokaj izenačene polfinalne tekme, le v tekmi med dvojico Valenčič/Kumer in Možič/Vezjak je bila starostna razlika med igralci prevelika, da bi se mlada domačina lahko resneje upirala prvima favoritoma. Druga polfinalna tekma pa se je odločila šele po tretjem nizu. Po dobljenem prvem nizu Podobnika in Krta sta Borin in Šetina obrnila razpored, v tretjem pa sta prva naredila veliko manj lastnih napak in se zanesljivo uvrstila v finale.

Rok Možič in Jaro Vezjak sta dokazala svoj velik potencial, saj sta na tekmi za 3. mesto dobila drugi niz proti Anžetu Borini in Klemnu Šetini, bila blizu zmage tudi v drugem, na koncu pa klonila v tretjem nizu na 7. V finalu pri je bila tekma hitro odločena, saj sta tudi s pomočjo dobro zastavljene taktike, Martin Valenčič in Žiga Kumer povsem nadigrala Tea Podobnika in Kristjana Krta, ter po 18. minutah osvojila naslov državnih prvakov. Bravo, fanta!

Aleks in Žiga srebrna na DP do 17 let

Na državnem prvenstvu v Portorožu je 6. in 7. julija nastopilo kar devetindvajset dekliških in dvajset deških parov, ki so se pomerili na štirih igriščih.

Kot rečeno, se je pri dečkih za naslov državnih prvakov borilo dvajset dvojic, na koncu pa sta bila najuspešnejša Jure Okroglič in Tilen Križanič, ki sta v prvih štirih krogih tekmovanja oddala le en niz, nato pa sta v polfinalu le stežka, z 11:15, 18:16 in 12:10, odpravila Miho Šijanca in Uroša Planinšiča. V finalu sta ju čakala Aleks Tepić in Žiga Kumer, ki sta bila v polfinalu s 15:6 in 17:15 boljša od Žana Marca in Janija Godniča. V dvoboju, ki je odločal o bronasti kolajni sta bila z 2:1 uspešnejša Šijanec in Planinšič, finalni obračun pa sta s 13:15, 17:15 in 12:7 dobila Okroglič in Križanič.

Z odličnimi predstavami pa niso navduševali le dobitniki kolajn, saj bi se glede na močno konkurenco vrstni red med najboljšimi, ob le nekoliko drugačnem razpletu posameznih tekem, lahko precej pomešal. Skoraj tretjina obračunov na prvenstvu se je namreč končala šele po treh nizih.

Nad kakovostjo ekip so bili navdušeni tudi trenerji, ki so v skladu z novimi pravili FIVB in CEV tudi med samimi tekmami lahko spremljali svoje varovance in jim pomagali s taktičnimi nasveti. Še bolj pa razveseljuje dejstvo, da je načrtno delo v klubih za odbojko na mivki po vsej Sloveniji obrodilo prve sadove in upamo, da bo do odmevnejših rezultatov prišlo tudi na mednarodnih prizoriščih.

You may also like...